United Republic of Tanzania

Huvudstad: Dodoma
Stad vi kommer att bo i: Moshi
Officiellt språk: Swahili
Befolkningsmängd: 52 miljoner
Statsskick: Unionsrepublik (fastlandet Tanganyika och den semi-autonoma ögruppen Zanzibar bestående av öarna Unguja och Pemba)
Valuta: Tanzaniska shilling (TSh) 1 SEK = ca 254 TSh (februari 2016)
BNP: 49 184 miljoner US dollar (2014) jämfört med Sverige 570 591 miljoner US dollar (2014)
Tidszon: UCT + 3
Topografi:
Högsta punkt: Kilimanjaro 5895 m.ö.h (Högsta berget i Afrika)
Största sjö: (Del av) Victoriasjön
Viktigaste näringar: Jordbruk, handel, turism, tillverkningsindustri, konstruktion och mineraler
Medellivslängd (män/ kvinnor): 60/ 64 år (2013) jämfört med 80,1/ 83,7 år (2013) i Sverige 
Spädbarnsdödlighet: 49 per 1000 födda (2015) jämfört med 2,6 per 1000 födda (2012) i Sverige
Fem vanligaste dödsorsakerna: HIV/AIDS, nedre luftvägsinfektion, diarrésjukdomar (ex. Kolera), malaria och stroke (2012)
 
 
Är du mer intresserad? Besök…
 
Sweden Abroad: Svenska ambassaden i Dar es Salaam
Landguide
World Health Organization
 
   

Linn

Hej! Jag heter Linn, är 24 år och kommer från Varberg. Jag älskar Varberg, men det lär dröja ett tag innan jag kallar staden mitt hem igen. Förutom det första året efter gymnasiet så har jag mest varit där och mellanlandat mellan säsonger som skidlärare, backpacking i Australien och studier i Lund.
 
Jag sökte till sjuksköterskeprogrammet lite av en slump. Jag har inte ångrat mitt val en ända gång!.. Hehe skoja, ångrar det fortfarande inför varje tenta och i december när vintersäsongen sätter igång. Det som känns mest frestande för mig inom sjuksköterskeyrket är akut- eller operationssjukvård, men jag vill gärna testa många olika specialistområden! Jag hoppas precis som Nadja på att detta inte är sista gången jag åker utomlands som (blivande) sjuksköterska. Det som lockar mig är alla erfarenheter, olika kultur och mötet med människor.
 
Utöver plugget så gillar jag att hänga med vänner, titta på serier och några dagar i veckan hittar man mig på Friskis & Svettis ☺
 

Lisa

Hallå! Jag heter Lisa Thildéus, är 22 år gammal och är från Småland. Jag flyttade ner till Lund för två år sen för att börja plugga till sjuksköterska. Något som jag inte ångrar, trots att jag har varit osäker och tvekat många gånger.
 
När jag blir stor (hehe) vill jag bli barnmorska eller ambulanssjuksköterska tror jag. Jag har varit intresserad av barnmorskeyrket sen jag började plugga till sjuksköterska och tycker fortfarande att det verkar vara ett helt fantastiskt jobb. Om det blir barnmorska jag specialiserar mig som hade jag gärna velat jobba på förlossningen och på ungdomsmottagning.
 
Jag tycker det är kul med kläder, serier, djur, vänner och allmänt kändisskvaller, och det är sånt jag sysslar med när jag inte pluggar!