Main operating theatre

Veckan som gått har Linn och Lisa spenderat på operationsavdelningen. På avdelningen finns fem operationssalar. Två för allmänkirurgi, en för obstetrik/gynekologi, en gör ortopediska ingrepp och en för ingrepp där patienten lider av sepsis. 
Vi har besökt alla salarna och sett flera olika ingrepp såsom hudtransplantation,  hysterektomi (borttagning av livmodern), amputation, plattfixation vid olika typer av brott (alltså att man lägger benen i rätt läge och fixerar dom med skruvar och en platta).

Operationssal

Korridor/ förvaringsutrymme för sterila verktyg.

Rum för att sterilisera verktyg.

Det är vanligtvis två operatörer, en steril sjuksköterskestudent, en osteril sjuksköterska och ett helt gäng från anestesi/narkos som är närvarande under en operation. Utöver dessa så brukar det finnas ett gäng studenter i rummet.

Vi sökte oss till rum med lite färre studenter för då kunde vi se bättre, ställa frågor och ibland hjälpa till.

Det har varit en vecka som väckt mycket känslor. Jag (Linn) var med på en operation där patienten fick ett hjärtstopp och tyvärr inte kunde återupplivas.
Det var jobbigt att se hur personalen agerade. Under återupplivningen var det ungefär samma anda som i resten av landet. POLE, POLE (sakta, sakta)! Det var omöjligt att säga vem som ledde situationen då nya personer ständigt tog över, alla var som yra hönor, när defibrillator väl kom så fungerade den inte, personal från alla möjliga håll vällde in i rummet men stod bara utmed väggarna och tittade på. 

Kommentarer:

1 Anonym:

Vill nog hellre bli opererad i Sverige om det skulle behövas! Nya erfarenheter och lyckligtvis så går de flesta operationerna bra! Ha det kul bland barnen nästa vecka! Kram C och F

Svar: Tack! 😊
scrubsabroad.blogg.se

Kommentera här: